venerdì 20 gennaio 2012

Retro of Vintage?

Terwijl de kunstwereld de laatste maanden in Florence bezig is geweest met het proberen op te lossen van een oud mysterie rond Leonardo da Vinci is in de mode een ontwerp van deze grote 16e eeuwse artiest tot leven gebracht.

Het mysterie gaat over de enorme fresco 'la Battagla di Anghiari' die Leonardo in 1503 schilderde in de Salone dei 500, de grote audientiezaal van Palazzo Vecchio. Het was een meesterwerk, dat blijkt uit de schetsen van Leonardo die overgebleven zijn en de kopien van onder andere Rubens.


60 jaar later heeft echter de grote Vasari, de architect van de Uffizi, de muren van de zaal overgeschilderd om er een groot eerbetoon aan Cosimo I van de maken. Nu wordt uitgezocht wat er gebeurd is met het werk van Leonardo met gebruik van ultramoderne technieken. Spannend en controversieel, want mag het werk van Vasari onder de onderzoeken lijden?

Het is weer een mysterie rond Leonardo, zoals met de Monalisa, Het laatste avondmaal, de geschriften en al zijn ontdekkingen. Misschien kent u ze, de fantastische modellen die gebouwd zijn aan de hand van de ontwerpen van 500 jaar geleden. In Vinci is het museum recentelijk opnieuw geopend, waar deze modellen te zien zijn. Erg de moeite waard, vooral met kinderen!


Halverwege de vorige eeuw zijn in een bibliotheek vergeten ontwerpen van Leonardo herontdekt van een tas en die handtas is nu in productie genomen. In productie, dat wil zeggen, in een beperkte oplage van 99 stuks, met de hand gemaakt van het fijnste kalfsleer, met borduursel in leer en afwerking in messing onder de naam 'Pretiosa', die Leonardo in 1497 aan de tas gaf.


Het modehuis Gherardini dat de tas maakt heeft een bijzondere band met Leonardo, Lisa Gherardini zat hoogstwaarschijnlijk ooit model voor Leonardo als de Gioconda, de Monalisa. Vorige week beleefde de tas haar wereldprimiere in Florence ter ere van Pitti Uomo en Pitti W en in februari start de verkoop. De prijs is nog niet bekend...Nessun commento:

Posta un commento