sabato 11 agosto 2012

De tranen van San Lorenzo

Vandaag, 10 augustus, is de dag van San Lorenzo en vandaag valt precies in de periode van het jaar dat de aarde de meteorietenzwerm van de Perseiden kruist.

Als de aarde de baan van een meteoritenzwerm kruist zijn er meer dan anders vallende sterren te zien. De 'sterren' zijn eigenlijk verdampende stofdeeltjes. Dit klinkt fijner dan de theorie, die leert dat wat wij een vallende ster noemen, de laatste schreeuw is van een ster voordat hij in een zwart gat verdwijnt.


Op 10 augustus 285 werd in Rome San Lorenzo gemarteld en vermoord. In zijn leven was Lorenzo een Diaken die door Keizer Valerianus tot de marteldood veroordeeld wordt. Het was de tijd van de christenvervolgingen en de geheime diensten in de catacomben. De Keizer had de schatten van de kerk nodig om de oorlogen tegen de Germanen te bekostigen. Toen de heilige Laurentius weigerde die over te dragen kostte hem dat zijn leven.
Santo Stefano en San Lorenzo 
(Donatello in de Oude Sacrestie van de San Lorenzo, Florence, rond 1435)

Zoals alle heilige martelaren wordt hij altijd afgebeeld met het atribuut waardoor hij aan zijn einde is gekomen. Vaak vragen mensen mij wie die heilige met het raam in zijn hand is. Het is geen raam, het is een gril, want volgens bronnen, die helaas niet helemaal te vertrouwen zijn, maar waar wel altijd in is geloofd is de heilige Laurentius gegrild en sterker nog, volgens de geschriften heeft hij ook nog tegen zijn folteraars gezegd: 'Aan deze kant ben ik gaar, draai me nu maar om'.
Martelaarschap van San Lorenzo 'aan deze kant ben ik gaar....'
(Bronzino, fresco, 1569 in de kerk van San Lorenzo, Florence)

De vallende sterren staan symbool voor de vonken van het vuur onder de gril, maar worden ook wel de tranen van San Lorenzo genoemd, maar gelukkig denken we doorgaans aan romantischer dingen bij het zien van de vallende sterren.

In heel Italie en natuurlijk in Chianti is het weer een fijne reden om wijn te drinken en viert elk dorp 'Calici di Stelle' waarbij het wijnproeven gecombineerd wordt met het wegdromen bij de vallende sterren, het gratis bezoeken van musea en een vrijmarkt voor typische Toscaanse produkten.


1 commento:

  1. Hola Marina,
    Muchos gracias voor deze informatie over 'Dia de San Lorenzo'. Met een tweede zoon die Lawrence heet was dit leuke extra informatie, zeker omdat wij zowel in Nederland als in Spanje wonen.
    We nodigen je bij deze uit om eens een tegenbezoek te brengen op onze fotoblog.
    Saludos de Albert y Mara

    RispondiElimina