lunedì 16 gennaio 2012

Een schipbreuk en een ezelsbruggetje

Het gezonken cruiseschip voor de kust van het eiland Giglio in het Toscaanse archipel doet me al de hele dag dat vreselijke lied van Celine Dion voor de film Titanic zingen en ik krijg het maar niet uit mijn hoofd.

Een afschuwelijke ramp, een menselijke fout, te veel slachtoffers, een schuldige die met naam en toenaam in de kranten wordt genoemd, ecologische schade die nog niet te meten is en economische schade, want wie wil er nu nog op een cruise of op vakantie naar Giglio?

Een Nederlands bedrijf is ingeschakeld bij de berging van het schip, ik voel me van de weeromstuit heel Nederlands. Ik leer ook een nieuw woord, scialuppa di salvataggio, reddingssloep.

Scialuppa (fon. sjaloepa) betekent sloep. Een nautische term die afstamt van het Nederlands, weer voel ik me heel Nederlands!

Van veel woorden weet ik nog hoe ik ze heb geleerd en in welk verband. Dat helpt vaak met het onthouden, al kunnen mijn ezelsbruggetjes tot genante situaties leiden. Het woord voor schipbreuk, naufragio, leerde ik tijdens het bestuderen van de familie de'Medici.

Pietro Il Fatuo, oftewel Falende Peter, oudste zoon van Lorenzo il Magnifico, stierf bij een naufragio op de rivier de Garigliano.

Pietro was als eerstgeborene de gedoodverfde opvolger van zijn vader. Aan hem werden als kind de meest belangrijke leraren, waaronder Poliziano, toegewezen om hem voor te bereiden op zijn taak. Maar hij was arrogant en duidelijk niet geschikt voor zijn rol. Dit werd helemaal duidelijk toen het zo ver was. Hij bleek niet in staat de internationale vrede te handhaven, koos verkeerde bondgenoten, werd tegengewerkt door Savonarola, werd als verrader afgeschilderd, was oorzaak van grote opstanden in Florence en een plundering van Palazzo Medici in Via Larga en uiteindelijk het verbannen van zijn tak van de familie uit Florence.

Na de verbanning raakte hij betrokken bij de oorlogen tussen Frankrijk en Spanje en tijdens het verplaatsen van de troepen zonk zijn veel te zwaar beladen schip, waarbij hij om het leven kwam. Hij is een van de weinige Medici die niet in het complex van de San Lorenzo begraven is.

Er is een wijnproducent uit Florence die, onder andere, witte wijnen maakt met de Ansonica druif die op het eiland Giglio verbouwd wordt: de Cicala, de Gigliese en de Bugia. Over hem en de oorsprong van deze bijzondere namen een volgende keer meer...


Azienda Agricola Testamata
Castello di vincigliata




Nessun commento:

Posta un commento