martedì 10 gennaio 2012

Echte Pitti

Vandaag het echt begonnen: Pitti Uomo 81, de 81ste versie van de Mannenmode beurs die twee keer per jaar Florence omtovert tot het middelpunt van de wereld van fashion en fashionista's. De stad wordt overgenomen door de mode, de merken, de modemensen. Kijken en bekeken worden. Alle etalages zijn extra opgedoft en het lijkt wel of de hele stad glamorous is geworden. Nog meer goed geklede mensen dan gewoon en nu lopen ze ook nog alsof de sidewalk catwalk geworden is.

De Nederlanders vallen op, omdat het er heel veel zijn, omdat ze tot in de kleinste details verzorgd zijn(hier en daar toch nog die ongepoetste schoen), maar ook vanwege hun air: de stad c'est moi!

Ik word erg vrolijk van de beurs, vanwege het spectacel, de rijen voor de winkels, de mensen om naar te kijken, maar ook omdat er dan oude bekenden uit Nederland overkomen en natuurlijk de feestjes! Vier dagen van events, parties, aperitivi, vernisages, glamour. Ook de Florentijnen hebben er zin in. 'Zien we elkaar tijdens Pitti?' wordt er gevraagd door vriendinnen en bekenden. Vanavond ga ik ook een rondje maken.


Eerst voel ik het toch mijn taak om even te wijzen op de geschiedenis. Waarom Pitti? Waarom heet dit event naar de familie Pitti die in de 16e eeuw failliet ging omdat ze probeerden de familie de'Medici voorbij te streven in rijkdom?
Luca Pitti, een aartsrivaal van de'Medici, liet een paleis bouwen aan de overkant van de Arno dat imposanter moest worden dan het Palazzo Medici in Via Larga (nu Via Cavour). Alles moest groter en mooier, van de stenen in de façade tot en met de ramen. Maar het koste de familie zoveel geld dat in 1464 de bouw stil gelegd werd uiteindelijk in 1549 het paleis verkocht aan, kers op de taart van de schande: de familie de' Medici. Het paleis is altijd Palazzo Pitti blijven heten, ook al lijkt het in niets meer op het Renaissance paleis wat het ten tijde van de verkoop was. De'Medici zijn het gaan vertimmeren en aanpassen aan hun smaak en behoeften, verdiepingen zijn toegevoegd, zijvleugels, een binnenplaats en een park. Sinds halverwege de vorige eeuw is het niet meer bewoond maar huist het maar liefst acht verschillende musea; van de Galleria Pallatina tot en met de Boboli tuinen. Aan de overkant van het plein hangt op een hoek het familiewapen van de Pitti's, een symbool van de vergane glorie.

In 1951 wordt de eerste modeshow in Florence georganiseerd in de Sala Bianca van het Palazzo. Het is het begin van de boom van de Italiaanse industrie en vooral de modeindustrie, het beroemde 'Made in Italy'. Van modeshow werd het modebeurs en in de jaren '70 bood het terrein rond de Fortezza di Basso meer ruimte en mogelijkheden.

De naam Pitti bleef nu ook weer.

Palazzo Pitti

Nog een Pitti:
Tegenover Palazzo Pitti is een fijne wijnbar 'Pitti Gola e Cantina', met een hoge toog met krukken (een haak voor je tas) en kleine tafeltjes om te eten. De keuken is goed en de wijnen zijn fantastisch, duidelijk gesorteerd in hoge boekenkasten, Rosso Toscano, Chianti Classico, Riserva en Bianco Toscano. Bij de winterse kou past goed een Brunello di Montalcino 'Il Colle' uit 2004. Heerlijk.
Pitti Gola e Cantina
Piazza Pitti 16, Firenze
tel: +39.055.2698387Nessun commento:

Posta un commento