sabato 28 gennaio 2012

Anna Maria Luisa

Rodolfo Sivireo's filosofie was dat kunst nooit een oorlogstrofee mag zijn die een museum in een vreemd land moet opleuken, maar altijd onverbrekelijk verbonden moet zijn aan het land van oorsprong.

Lang voor zijn tijd was dit ook de visie van Anna Maria Luisa, al dacht zij niet alleen aan oorlogsbuit, maar ook aan toeeigening na vruchtgebruik.


In 1737, na het overlijden van haar jongste broer, Gian Gastone, stelde Anna Maria Luisa de' Medici haar testament op. Zij was de laatst levende erfgenaam van het regerende huis de'Medici, maar mocht omdat zij vrouw was de troon niet overnemen en er waren geen mannelijke erfgenamen meer. Alcoholmisbruik, ziekten en interesse in het eigen geslacht hadden de Medici onvruchtbaar gemaakt en hadden het geslacht doen uitsterven.
Politiek gekonkel in Europa bepaalde dat de Habsburg Lotharingen de troon van Toscane over moesten nemen. Om te voorkomen, dat de Oostenrijkers behalve de troon zich meer toeeigenden, liet Anna Maria Luisa in een familie pact vastleggen dat alle rijkdommen van de de'Medici in de Florence en in Toscane moesten blijven ter versiering van de staat, ten behoeve van het volk en om de interesse van buitenlanders aan te trekken. Dank zij haar is de stad nog zo vol van alle kunst, maar ondanks haar is er in de loop van de tijd toch nog veel gestolen ter opfleuring van musea en slaapkamers in het buitenland.

Er zijn twee personen geweest in de geschiedenis die het pact van Anna Maria Luisa aan de laars lapten; Napoleon en Hitler. Napoleon nam niet alleen de leeuw van het San Marco plein in Venetie mee, maar ook verschillende meesterstukken uit Florence en over Hitler had ik het in mijn vorige blog (klik voor vorige blog).

Anna Maria Luisa was in 1717 teruggekomen in Florence nadat haar echtgenoot Johan Willem van de Palts, Keurvorst van Dusseldorf was overleden. In haar eigen stad heeft ze gewoond tot zij zelf in 1743 overleed aan borstkanker. Ik herdenk altijd ook deze fantastiche vrouw bij de Pink Ribbon awareness! Ze ligt begraven in de cripte van de San Lorenzo bij de rest van haar familie.

In Florence is het stukje Lungarno (Arno kade) onder de Uffizi naar haar genoemd en achter de San Lorenzo kerk staat,helaas bijna verborgen, haar monument.Nessun commento:

Posta un commento