mercoledì 11 gennaio 2012

Een feest en een legende...

Het was me weer het avondje wel en heerlijk Florence by night!
Het eerste wat opviel was 'Luci e Ombre'. Het spektakel duurt tot 15 januari en bestaat uit een dagelijks van kleur veranderende laserstraal die de Campanile van Santa Croce verbindt met Campanile van Giotto, de toren van Palazzo Vecchio en Forte Belvedere. Gisteravond was de kleur groen.
Daarna was het een rondje langs de events van de avond. Overal was wel iets te doen, in elke kunstgallerie of winkel was een feestje aan de gang. Zo waren we even bij Ducci aan de Lungarno Corsini, een winkel die helaas gaat sluiten, maar nu nog met een uitverkoop bezig is die nog wel even gaat duren. Ik heb mijn oog laten vallen op (en aan mijn verlanglijstje toegevoegd) de mappen met oude foto's van Allinari. De familie Allinari waren fotografie pioniers die alles vastgelegden op foto. Deze foto's zijn onder andere heel belangrijk geweest bij het herconstrueren van de stad na de enorme schade die de Duitsers hebben gemaakt op 4 augustus 1944.

Als laatste waren we in het Palazzo Budini-Gattai voor het feest van Maggiolino en Vogue, automodellen en fotomodellen, videoshows, ultrahippe Pitti Uomo bezoekers en Florentijnen die uitgenodigd waren door PR goeroe Moreschina Fabbricotti. Een prachtig paleis met een prachtige tuin, van waar je de koepel van de Accademia kunt zien waaronder de David staat.
Palazzo Budini-Gattai, voorheen bekend als Palazzo Grifoni is het enige in zijn soort in Florence. Het is het enige paleis dat gebouwd is met rode bakstenen en daarom Romeins aandoet. Het staat op een van mijn lievelingspleinen van de stad: het Piazza della SS Annunziata. Een prachtig symmetrisch opgebouwd plein dat ook bekend is vanwege de Ospedale degli Innocenti. Midden op het plein staat het ruiterstandbeeld van Giambologna van Ferdinando I, die vanaf zijn paard naar een raam van Palazzo Grifoni kijkt, waarvan het luik al sinds eeuwen halfopen staat.

De legende:

De echte reden waarom het luik altijd open staat is een mooi verhaal. Het gaat over een pas getrouwde, jonge vrouw die vanuit dat raam haar echtgenoot uitzwaait die voor Florence ten strijde moet trekken. Zij wacht jaren op haar geliefde man, hoogst waarschijnlijk met een borduurwerkje, voor dat raam. Tevergeefs, hij komt nooit meer terug. Als na haar dood iemand probeert het luik te sluiten, steekt er opeens een mini orkaan op in de kamer. Voor de zekerheid is toen besloten het luik maar altijd open te laten staan.


Op het plein een fijn hotel, gerund door de familie Budini-Gattai:
De Loggiata dei Serviti.
Piazza SS. Annunziata 3
Florence
Tel. +39.055.289592Nessun commento:

Posta un commento