giovedì 2 febbraio 2012

Groundhog Day


"Quando vien la Candelora de l'inverno semo fora ma se piove o tira il vento de l'inverno semo dentro"
(Als het op de Candelora winter is zijn we vrij, maar regent of waait het dan zijn we binnen)

De Candelora is vandaag, 2 februari, als het vandaag, volgens het gezegde, winters is, dan komt de lente snel, maar zou het vandaag zacht zijn, dan kan de winter nog 40 dagen duren.

Ik geloof in oude weer-speekwoorden, ze komen hier altijd uit. Vorig jaar hoorde ik deze voor het eerst. Het was een stralende dag en iedereen in de bar waar ik 's ochtends ontbijt was aan het klagen en inderdaad, februari en maart waren koud en somber en duurden veel te lang. Dit jaar gaan we hopelijk  mazzel hebben, want het is vandaag bewolkt, het sneeuwt en er ligt al 30 cm sneeuw. Winterser kan niet. Lang leve de Candelora!

De dag van de Candelora is de dag dat gevierd wordt dat Maria Jezus presenteert aan de tempel, 40 dagen na zijn geboorte. Het is het feest van de zuivering van de moeder (na de geboorte van een zoon werd in de joodse traditie een vrouw onzuiver beschouwd) wat gevierd wordt met het aansteken van kaarsen ( Maria Lichtmis). De overgang van winter naar voorjaar.
Ambrogio Lorenzetti (Presentatie in de tempel, 1342) Galleria degli Uffizi

Ook in Amerika is 2 februari een feestdag. In Amerika en Canada wordt vandaag Groundhog Day gevierd. En ook in Amerika is de regel dezelfde: als de groundhog (een soort reuze marmot) uit zijn hol komt en het is bewolkt dan is de winter snel voorbij, maar als de zon schijnt gaat de winter nog 6 weken duren. De bekendste groundhog is Punxsutawney Phil, uit Punxsutawney, Pensylvania, waar het grootste traditionele Groundhog Day feest van Amerika gevierd wordt.
Punxsutawney Phil

Ik kende het fenomeen Groundhog Day vroeger alleen van een hele geestige film uit 1993 met dezelfde naam:

Nessun commento:

Posta un commento