venerdì 7 dicembre 2012

Sant'Eligio

Dit schilderij, van Jacopo da Empoli (1614) hangt in de Vasarigang aan het begin van het traject dat over de Ponte Vecchio gaat. Het hangt precies daar omdat de heilige op het schilderij, Sant'Eligio, de beschermheilige is van de goudsmeden en sinds het decreet van 1593 mogen alleen goudsmeden zich vestigen op de Ponte Vecchio.


Voor die tijd hadden slagers en vishandelaren hun winkels op de brug om hygienische redenen, maar dat vlees en die vis stonk de prinsen iets te veel op hun weg van kantoor naar huis, hoog boven het plebs in de straat, dus maar een decreet: "van nu af aan, alleen juweliers en goudsmeden op de brug!", want goud is toch meer een prins waardig.

Het schilderij vertelt van de legende rond de heilige Eligius. Hij werd verdacht edelmetaal voor een opdracht achterover te drukken en om het tegendeel te bewijzen, maakte hij van een hoeveelheid goud voor één troon, twee exemplaren voor de Franse koning ( te herkennen aan zijn fantastiche mantel met franse lelies) en eindigde alles goed.

'l'Onestà di Sant'Eligio' heet het: de eerlijkheid van de Heilige Eligio. Grappi, want vandaag las ik in de krant dat iemand fraude ten laste is gelegd en zijn bedrijf heet Eligio....

Nessun commento:

Posta un commento