venerdì 25 aprile 2014

Eet Paradijs

Deze week is, zoals ik al eerder heb vermeld, na maanden de eerste verdieping van de Mercato Centrale heropend. De Mercato Centrale is een gebouw van Gietijzer, baksteen en glas in de traditie van de Forum des Halles in Parijs. Het werd gebouwd door de architect Mengoni die ook verantwoordelijk was voor de beroemde Gallerie in Milaan. De periode dat Florence hoofdstad was van Italie vroeg om een grote schoonmaak en upgrade van de stad. De oude vieze markt op het huidige Piazza della Repubblica werd afgebroken en daarvoor kwamen 2 nieuwe moderne marktgebouwen; de Mercato Centrale en de Mercato di Sant'Ambrogio. Een derde die in de buurt van Piazza Santo Spirito gebouwd moest worden is nooit afgemaakt.
Van oudsher was er een strikte verdeling in de Mercato Centrale, boven de groenten en het fruit en beneden de vlees- en vishandelaren. Een echte markthal, levendig en geurend en altijd een leuk bezoekje waard, helemaal voor een Nederlandse die de Indonesische keuken mist en de specerijen die in Italie zo moeilijk te vinden zijn.

Nu is dus de eerste verdieping helemaal venieuwd en heel hip geworden en niet zoals bij Eataly in Via Martelli een dure versie van de Auto Grill, maar een echte leuke plek om heen te gaan voor de lunch of een aperitief.

Er zijn allemaal verschillende verkooppunten en overal tafeltjes om te zitten en te eten. De Viola Club heeft ook een winkel, dus wie op zoek is naar een officieel Fiorentina shirt: Mercato Centrale.


Van Pizza tot Mozzarella, van Lapredotto tot de Bistecca Fiorentina van Wieckse Witte tot de mooiste Chianti Classico alles is er.

Natuurlijk was het gisteren op de eerste dag op zijn Italiaans georganiseerd, lang wachten op tafeltjes op betalingen, veel glimlachen, beloftes en handenschudden. Het water was niet geleverd en de mensen bleven binnenstromen. Maar toch belooft het veel goeds.

Er is ook een stand die over de hele wereld wijn en olie verscheept en Giunti heeft een kookboekencorner.

Komt dat zien en proeven!

Nessun commento:

Posta un commento