lunedì 26 dicembre 2011

Mustafa

Tweede Kerstdag heet in Italie niet Secondo Giorno di Natale, maar Santo Stefano, naar de heilige Stefanus.

De Heilige Stefanus heeft de eerste dag na Kertmis als feestdag toegewezen gekregen omdat hij de eer had de allereerste christelijke martelaar te zijn. Een andere theorie is dat hij deze dag heeft gekregen omdat op 26 december zijn relieken werden teruggevonden. Bijna 500 jaar na zijn dood.

De naam Stefanus betekent 'de gekozene' of triomph' en heeft als arabisch equivalent Mustafa, wat weer een van de titels van Mohammed is.

Stefanus kwam om het leven door steniging en omdat alle heilige martelaren altijd worden afgebeeld met hun martelattribuut, is Stefanus altijd makkelijk te herkennen aan de al dan niet bebloede steen op zijn hoofd.


Deze Santo Stefano is toegewezen aan Giotto en is hoogstwaarschijnlijk een linker zijpaneel van een drieluik. Het hangt in het Museum Horne in Florence.

Het Museum Horne is een van die kleine musea in Florence die ontstaan zijn in de 19e en begin 20e eeuw, opgezet door verzamelaars zoals Horne, Stibbert en Bardini die hun eigen huizen inrichtten als museum. Het verzamelen en het plezier van het verzamelen straalt van alles af, zalen met keramiek, zalen met wapens en wapenuitrustingen, middeleeuws huisgerei, bruidskisten, ivoor, portretten, alles wat te verzamelen was. Horne heeft het paleis dat hij in het begin van de twintigste eeuw kocht helemaal terug laten brengen in renaissancesfeer.

Op een veiling in Londen zag Horne dit schilderij en omdat Middeleeuwse schilderkunst helemaal niet 'in' was kon hij het voor een prikkie aanschaffen. Later heeft hij zelf aangetoond dat het een Giotto was en nu is het paneel van onschatbare waarde en hèt meesterstuk van het museum.

http://www.piccoligrandimusei.it/
http://www.museohorne.it/
(deze sites zijn alleen in het Italiaans. Ik ben altijd beschikbaar voor een vertaling!)

Nessun commento:

Posta un commento