domenica 30 settembre 2012

San Michele Arcangelo


Gisteren, 29 september was de dag van San Michele Arcangelo, Aartsengel Michael en het was weer een fantastische dag die paste als een puzzel.
San Michele Arcangelo, Lorenzo Credi, Sacrestie van de Kanunniken, Dom Florence

Aartsengel Michael, is de Hoofdengel, de engel die in de hierarchie van de engelen het hoogst staat en de mens en het geloof beschermd tegen Satan. Hij heeft Lucifer, die eerst ook een aartsengel was, verdreven en Lucifer is toen Satan geworden.

We werkten voor een heel leuk huwelijk van een heel lief bruidspaar. Mijn taak was de gasten in de bus te begeleiden van de agriturismo in Carmignano tot aan de Kapel van Semifonte in Barberino Val d'Elsa, onderweg te vertellen over de omgeving en de geschiedenis en in de Kapel het huwelijk officieel te vertalen. Wat is dat toch  leuk en bijzonder om  te doen!

In Carmignano werd gisteren de dag van San Michele, de beschermheilige van het dorp, gevierd met een soort palio, maar hier op ezels, de Gara dei Ciuchi.(Carmignano is een prachtige plaats en leuk om te melden is dat het één van de zes DOCG van Toscane heeft. De Denominazione di Origine Controllata e Garantita is de Italiaanse variant op de Apellation Controlée. De andere vijf zijn veel bekender, zoals de Chianti Classico, de Vernaccia di San Gimignano, de Brunello di Montalcino, de Vino Nobile di Montepulciano en de Chianti. Neemt niet weg dat de Carmignano (Sangiovese gecombineerd met de Cabernet Franc of -Sauvignon en Canaiolo druif) een van de oudste is, omdat de Medici zich al snel prachtige villa's in de omgeving lieten bouwen, zoals Poggio a Caiano en daar hun wijn lieten verbouwen.)


Van Carmignano ging de route langs Prato en Florence, dwars door de Chianti naar Barberino Val d'Elsa en vanuit daar naar de Kapel van Semifonte, opgedragen aan niemand anders dan... Aartsengel Michael.De koepel is een heel bijzonder, naar de verbeelding sprekend bouwsel, op een intrigerende plek. Op de heuvel waar de koepel in 1594 gebouwd is door Santi de Tito, was namelijk sinds 2012 een verbod op alle bebouwing gelegd. In 1202 maakten de Florentijnen daar de jonge bloeiende stad Semifonte met de grond gelijk, letterlijk met de grond gelijk. Geen steen bleef er over. Veel  stenen werden hergebruikt om de vestingmuren van het prachtige Barberino te bouwen. Een groene heuvel bleef over. Een prachtige heuvel met gras en struiken en bomen en verder niets.

In 1594 ontving Giovanni di Neri Capponi, de kanunnik van de Dom van Florence, de Santa Maria del Fiore, na jarenlang zeuren eindelijk van Groothertog Ferdinand I de toestemming om het herdenkingsmonument aan Semifonte te bouwen. Het is een kopie geworden van de koepel van Brunelleschi op schaal 1:8. Alles is hetzelfde, de acht zijden, de dubbele koepel, de balijnen, de lantaarn, maar dan dus in het klein. Hij staat als daar een beetje verloren en vreemd op die heuvel. Misschien heeft het schilderij van Lorenzo Credi, uit de sacrestie van de Kanunniken bijgedragen aan de beslissing de Kapel aan Aartsengel Michael op te dragen.

Semifonte is een mysterieuze plek en al eeuwen onderwerp van onderzoek, speculatie en legendes. Een gebruik is mooi en dat heeft het bruidspaar vandaag ook gedaan: na de plechtigheid zijn ze drie keer rond de kapel gelopen en het zal hen alle geluk brengen!

De weddingplanners: Trouwen in Toscane
De Agriturismo: La Borriana
De lunch in Barberino: Il Canto di Baccio

Nessun commento:

Posta un commento