lunedì 10 settembre 2012

Ona Ona Ona

"Ona Ona Ona ma che bella rificolona
ma è più bella la mia di quella della zia
la mia l'è co' fiocchi
la tua l'è co' pidocchi....!!!!"

" Ona Ona Ona maar wat een mooie lantaarn
de mijne is mooier dan die van mijn tante
de mijne heeft strikjes
de jouwe heeft vlooien....!!!!"


Vanavond bij ons in Tavarnelle Val di Pesa

Vanavond hebben we bij ons in het dorp het feest van de Rificolona gevierd met een optocht door de straten naar de Pieve (de parochiekerk, die zoals het hoort buiten de bebouwde kom staat). Beetje raar, op 9 september, want dat is hetzelfde als Sinterklaas op 8 december vieren, maar op de avond dat het eigenlijk hoorde hadden we de 'Festa dello Sport' met de presentatie van alle teams van de diverse plaatselijke verenigingen. Heel belangerijk!

Het feest bestaat uit een optocht met lampionnen en daarbij hoort het bovenstaande liedje.

In Florence hebben ze afgelopen vrijdag, op 7 september, de optocht gelopen, mèt Burgemeester Renzi, pastoor en honderden lampionnen, van Piazza della Signoria via Piazza San Giovanni naar Piazza della SS Annunziata, want dat is de plek waar het allemaal om gaat.
Piazza SS Annunziata

Op dat plein werd namelijk van oudsher een martk gehouden op de geboortedag van Maria, op 8 september .Boeren kwamen van heinde en verre om hun zelfverbouwde en gemaakte waar te verkopen. Om zeker te zijn van een goed plekje op de populaire markt kwamen de dorpelingen zo vroeg mogelijk en het liefst de avond en nacht van te voren en om in het donker de weg te kunnen zien droegen ze zelfgemaakte lantaarns bij zich. Omdat ze er niet stads genoeg uitzagen, moeilijk liepen door de zware bepakking en dan ook nog die rare lichten bij zich, werden ze vaak uitgejouwd door de Florentijnse jeugd.

Lampionnen voor de Ospedale degli Innocenti

De Florentijnen zijn typisch en hebben een eigen gevoel voor humor. In de 17e eeuw is de avond van 7 september een traditioneel feest geworden. Aan de ene kant wilden ze de vreemde intocht van boeren verwelkomen met zelfgemaakte lampionnen, aan de andere kant staken ze de draak met de boeren en vooral de boerinnen door bizarre lampionnen te maken, het liefst lijkend op dikke ronde vrouwen. De grootste lol bestond echter uit het beschieten van de lampionnen met watermeloenpitten zodat de papieren constructies in de fik vlogen.

Nu is het allemaal officieel, bijna tuttig, met vlaggen en trommels, pers en uniformen en is de traditionele kwajongenshumor ver te zoeken, toch heb ik besloten volgend jaar mijn kinderen naar de SS Annunziata mee te nemen om  het èchte werk mee te maken.

Op deze website kun je ideen op doen voor een mooie zelfgemaakte lantaarn als je volgend jaar met ons mee wilt!
Nessun commento:

Posta un commento