mercoledì 27 giugno 2012

24 juni 2012

Voor de gelegenheid wordt Prandelli Florentijn genoemd, omdat deze trainer uit Cremona van 2005 tot 2010 de Fiorentina coachte, maar nu op 24 juni met de Azzurri, het Italiaanse Nationale voetbalteam, de halve finales van de EK heeft bereikt. Mooie dag voor de Italiaanse 'Azzuri', minder voor de Florentijnse 'Azzurri', die op dezelfde dag van de Bianchi verloren met het àndere voetbal. Het middeleeuwse voetbal. Het Calcio Storico Fiorentino. Het voetbal dat eigenlijk alleen voetbal heet omdat er een bal bij betrokken is, maar agressiever is dan welke vechtsport ook.

24 spelers per team, gekleed in Middeleeuwse pakken met ruige koppen. Het lijkt of ze zo uit een fresco van Ghirlandaio komen stappen, alleen de tattoo's en Nikes verklappen dat het nu is. Alles mag en er lijken geen regels te zijn, ook al zijn die in 1580 op papier gezet. Een punt wordt gemaakt door de bal over de achterlijn van de tegenstander te krijgen, op welke manier dan ook. Overal op het veld liggen spelers elkaar in elkaar te slaan en het ook publiek is grover dan dat van Ado Den Haag.


Het zijn de vier wijken van Florence: Santa Maria Novella (Rossi), San Giovanni (Verdi), Santa Croce (Azzurri) en Santo Spirito (Bianchi) die tegen elkaar strijden in een toernooi waarvan de finale wordt gespeeld op 24 juni, de dag van San Giovanni Battista, Johannes de Doper, de patroonheilige van Florence.

In Florence is uiteraard de Doopkapel aan Johannes gewijd, maar verder kunnen we door de hele stad  in beeldhouw- en schilderkunst alle scenes uit het leven van de heilige zien, altijd te herkennen aan het kruis en de kamelenvacht.

In een nis in de kerk van Orsanmichele staat Johannes de Doper in brons, gemaakt door Lorenzo Ghiberti (1412-1416), als beschermheilige van het gilde van de stoffenhandelaren (Arte di Calimala)


In de Chiostro dei Voti in de SS Annunziata is een prachtige fresco van Pontormo (1494-1557) van de visitatie. De visitatie is de scene van de ontmoeting van Maria en haar oude nicht Elisabeth, beide in verwachting, waarbij Johannes, in de buik van zijn moeder Elisabeth, opspringt van vreugde door het herkennen van Jezus in de buik van zijn tante.


In de Uffizi is de 'desco da parto' te zien die Pontormo beschilderde met de scene van de geboorte van Johannes. De stokoude Zacharias, die de engel Gabriel niet geloofde toen hem de geboorte van Johannes werd aangekondigd, schrijft de naam van zijn zoon op een stuk papier. Hij moet wel schrijven, omdat vanwege zijn ongeloof zijn spraak hem was ontnomen, maar door het schrijven toont hij aan toch geluisterd te hebben en hij mag weer spreken. 
In de kerk van Santa Maria Novella, in de kapel van de familie Tournabuoni heeft Ghirlandaio aan de rechterwand een frescocyclus gemaakt over het leven aan Johannes de Doper. Helemaal boven zien we hoe Salome danst voor Koning Herodes terwijl een slaaf een schaal vasthoudt met het hoofd van de Doper.
24 juni eindigt in Florence elk jaar met het beroemde vuurwerk, wat natuurlijk mooier is dan welk vuurwerk dan ook! Dit jaar vanwege de strafschoppen van het team van Prandelli, iets verlaat weliswaar.

(Om een beter idee van het Calcio Storico te krijgen, klik:  film)


Nessun commento:

Posta un commento