venerdì 3 febbraio 2012

San Biagio

Michelangelo, Laatste Oordeel, Sint Blasius detail , Sixtijnse Kapel

Vandaag is het de dag van de heilige Sint Blasius, oftewel San Biagio. Ja, daar ben ik weer met een heilige, maar ik vind de heiligen leuk, vanwege de afschuwelijke verhalen, hun symbolen en omdat ze nog steeds terugkomen in het dagelijks leven.

Bovendien is Sint Blasius naast beschermer van schapen, wol en wolbewerkers, ook beschermer van mensen met keelaandoeningen en aangezien ik al 3 dagen thuis ben met bronchitis, al zit dat in de longen, hoop ik dat het helpt.

Op de zondag voor 3 februari krijgen de kerkgangers in Italie een kaarsje ter ere van San Biagio en dat is ter bescherming van de keel. Komt goed uit dat zijn dag in februari valt en niet in augustus als er veel minder mensen aan keelpijn lijden. Volgens de legende redde hij op wonderbaarlijke wijze het leven van een jongen bij wie een visgraat in de keel was blijven steken.
Masaccio, drieluik van san Giovenale (San Biagio is 2e van links) in Cascia di Reggello

San Biagio is altijd te herkennen aan zijn Bisschopsmantel en de kaarde in zijn hand. Een kaarde is een instrument om wol mee te kammen, een houten plak met ijzeren pinnen. Dit was het martelwerktuig waarmee ze deze heilige vilden voordat ze hem terechtstelden.

In Nederland wordt hij aangeroepen bij aandoeningen aan de blaas en buik, maar dat is alleen omdat zijn naam daaraan doet denken. Helpt niets, hij is er voor de wol en de keel!

Nessun commento:

Posta un commento