martedì 7 gennaio 2014

Cavalcata dei Magi

In 1459 schilderde Benozzo Gozzoli (1420-1497) in Palazzo Medici-Riccardi (destijds gewoon Palazzo Medici) zijn beroemde fresco met de reis van de drie Koningen in de kleine familiekapel op de eerste verdieping. Het is weer een van die kunstwerken in Florence wat wereldberoemd is vanwege de reproducties op bekers, placemats, kalenders of zoals bij ons thuis.... op onderzettertjes....
De opdrachtgever Piero de'Medici, de vader van Lorenzo Il Magnifico - arme man overigens  die de geschiedenis in is gegaan als Piero de Jichtige- voorzag de kunstenaar van het thema en heel veel is geschreven en gespeculeerd over de reden en de oorsprong daarvan.

In de kapel zien we de optocht van de wijzen langs de wanden van de kapel in de richting van het altaar gaan. Boven het altaar hing ooit een schilderij van Filippo Lippi, een Maria met kind, maar dat bevindt zicgh nu in Berlijn. In de wijzen en hun gevolg is het mogelijk om een aantal gezichten te herkennen. Zo is de schilder zelf te zien, maar ook de opdrachtgever en in een van de wijzen zien we Lorenzo Il Magnifico, als een mooie jonge man, trots te paard.

In een andere herkennen we de Johannes VIII Palaiologos, beter bekend als Keizer van Byzantium, die in Florence het Concilie van 1439 bijwoonde om de kerken van Oost en West te herenigen, maar ook te versterken als vedediging tegen de oprukkende Islam. 
                                            
De derde wijze in de fresco is Josef de Patriarch van Constantinopel, die ook aanwezig was bij het Concilie.
                                                      
Uiteraard wilden Piero met deze opdracht de betrokkenheid van zijn familie bij het Concilie aantonen, de macht, de intelligentie, maar zeker ook de gastvrijheid voor illustere gasten. Een van de inspiraties voor het fresco schijnt ook bij een broederschap te liggen, dat gehuisvest was in de kerk van San Marco, de lekenorde dei Santi Re Magi (de Heilige Wijze Koningen) die de dag van Driekoningen met een fantastische traditionele optocht opluisterden.

18 jaar geleden is de optocht weer in ere hersteld ter gelegenheid van 700 jaar Santa Maria del Fiore (de eerste steen van de Dom van Florence werd in 1296 gelegd) en nu trekt het massa's toeschouwers en is het vaste prik op de laatste dag van de Kerstvakantie. 
Gisteren ben ik met mijn kinderen gaan kijken, samen met honderden Florentijnen, Amerikaanse studenten en vooral Japanse toeristen. We vonden een mooie plek midden op de Ponte Vecchio, nadat we de voorbereidingen op Piazza Pitti hadden gevolgd. 

Het duurde lang, tè lang voor de kinderen, ondanks het spectaculaire vlaggenzwaaien, de vertegenwoordigers van een aantal etnische groeperingen en de 700 figuranten. Het aanbieden van de geschenken door de Wijzen bij de kerststal voor de Kathedraal en het voorlezen van het Evangelie van de Wijzen heb ik dus helaas aan me voorbij moeten laten gaan.

Gelukkig gaf me dat thuis de tijd om de boeken weer eens open te slaan en mijn foto's nog eens te bekijken en de details te zien die hoogstwaarschijnlijk helaas aan velen zijn ontgaan. Hopelijk als u ooit mocht komen kijken kunt u herkennen hoe de optocht op Gozzoli's fresco is gebaseerd.

Ik zet ze even onder elkaar:

Lorenzo Il Magnifico gisteren (let op de kroon)
 
Johannes VIII Palaiologos gisteren (let op de mantel)

Josef de Patriarch (let op de achterflap van de kroon)


Nessun commento:

Posta un commento